Arrangement:

Demokratisk dannelse

enrollmentText:
startDate:
08. jan
endDate:
05. jun 2019
paymentRateSum_display:
-
Ungdommen er Faaborg-Midtfyn Kommunes vigtigste ressource.

Demokratisk Stadfæstelse er et dannelsesforløb i demokrati, så man som ungt menneske lærer, hvordan man aktivt kan være borger i en kommune, i Danmark og på globalt plan.
Faaborg-Midtfyn Kommune vil være med til at skabe ”det oplyste unge menneske”, som engageret kan deltage i kommunalt, nationalt og internationalt politisk arbejde. Vigtigheden består i at oplyse det unge menneske i at agere i den virkelighed, det står overfor, hvor verden er i konstant forandring. Der igennem kan vi være samskabende for Demokratisk Stadfæstelse med fokus på medborgskab og den demokratiske dannelse.
Demokratisk Stadfæstelse er en dannelsesproces. I den kontekst er det vigtigt at påpege, at Demokratisk Stadfæstelse er et tilvalg, som alle unge mennesker på tværs af religion og etnicitet vil kunne have et stort udbytte ud af at deltage i. Demokratisk Stadfæstelse er ikke et fravalg af den kristne konfirmation, men skal ses som et tilvalg for alle unge.

Indhold i dannelsesforløbet:
En dannelsesproces, hvor unge skal kende deres baggrund, fremtidige handlemuligheder og udvise respekt for mennesker generelt og forstå, hvad der bidrager til sammenhængskraft i vores samfund. Forløber foregår over fem weekender med flg. indhold:

oDemokrati: Med udgangspunkt i Demokrati-kanonens 35 overskrifter
Politisk engagement Politisk filosofi, Rettigheder og pligter, Kongehuset, Kommune og land, Miljø, Pressens rolle.
oTraditioner: Familieliv, dansk kultur.
oPsykologi / Etik: Empati og selvindsigt, nærvær og samtale, livsfaser fra vuggestue til plejehjem med særligt fokus på ungdomsårene.
oSociologi: Land og by (boformer).
oKristendom: Demokratiet er bygget på det kristne livssyn, religionsfrihed i Danmark.
oDemokratisk Stadfæstelse, som afholdes grundlovsdag

Undervisningsforløb:
Ungdomsskolen står for tilbuddet, som der igennem kan samle kommunens unge borgere og skabe nye relationer imellem dem.
Underviserne er fortrinsvis udøvende fagpersoner med en faglig baggrund, som de unge ikke nødvendigvis møder i hverdagen, og som kan inspirere dem fagligt og personligt.
Undervisningen foregår i inspirerende og reelle omgivelser. F.eks. besøge følgende steder: Christiansborg og Folketinget, en TV eller avisredaktion, Det Etiske Råd, besøg i bydelen Vollsmose og Fristaden Christiania, Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor der hilses på Borgmesteren og andre relevante personer og en vuggestue/ et plejehjem
Desuden måske besøg i en Retssal samt overvære en retssag og et besøg i en kirke for at opleve dåb, konfirmation eller begravelse.
Undervisningsforløbet afsluttes med en stadfæstelse af dannelsesrejsen i demokrati forstået af Kommunens Borgmester.
Dette projekt er udarbejdet af forældregruppen: Ursula Schyberg, Thomas Thorseng Lærche og Susse Thorseng Lærche.
  1. ID:

    SL-67

  2. Aldersgrænse:
    Nej
  3. Klassetrin:
    Ingen krav
  4. Underviser:
    Lars Kjærulff Mosgaard
  5. Kategori:
    Demokrati