Arrangement:

Physics Club SDU

enrollmentText:

Tilmelding sluttede 31-3-2024

startDate:
03. apr
endDate:
03. apr 2024
paymentRateSum_display:
-
Physics Club SDU - fysik og kræftbehandling 3. april
Arr. Fysik SDU & Villum fonden. Igennem vores samarbejde med SDU, herunder "Fra Atomer til Galakser", hvor Mette Als Kristensen er tovholder, her også nedenstående mulighed.

Invitation til "Physics Club" arrangement på SDU Fysik (se mere om tilmelding nederst). I Physics Club mødes unge, som gruppe, skoleklasse eller individuelt, med forskere, studerende og andre fysik-interesserede til oplæg og debat om udvalgte emner inden for fysik og teknologi. Emnerne er primært inspireret af emner fra forskningen på SDU.

Kom med til Physics Club på SDU (Odense) onsdag den 3. april kl. 17-20 i lokale O100.

Foredragene vil denne aften omhandle fysik og kræftbehandling. Kom og hør om strålebehandling af kræft og samarbejdet mellem læger og fysikere, når vi får besøg af fysiker Jonathan Gammeltoft og læge Dana Bar-Shalom.

Jonathan Gammeltoft vil fortælle om strålebehandling af kræft. I kræftbehandling arbejder mange forskellige fagligheder sammen: sygeplejersker, radiografer, læger, teknisk personale og fysikere. Men hvorfor fysikere? Fysik er et fag, der forklarer, hvordan verdenen fungerer, herunder hvordan partikler opfører sig. Og strålebehandling er netop afhængig af dyb forståelse af partiklers vekselvirkning med kroppen. I dette foredrag vil Jonathan fortælle om, hvordan partikler bliver brugt til at kurere kræft.

Dana Bar-Shalom vil fortælle om det praktiske arbejde i hospitalsfysik. Hvilke typer af patienter og kræftformer behandler man? Hvordan foregår det rent praktisk? Hvad er lægens opgave, og hvad er fysikerens opgave, og hvordan arbejder de sammen?

Bemærk at foredragene vil være på engelsk.

I løbet af aftenen holder vi pause, hvor vi vil servere sandwich. Programmet er som følger:

Program:

16.45 - 17.00 Ankomst til O100 (google search: "SDU maps auditorium O100").

17.00 - 17.45 Jonathans foredrag: "Fysikken bag strålebehandling af kræft"

17.45 - 18.00 Tid til spørgsmål.

18.00 - 18.45 Pause og sandwich.

18.45 - 19.15 Danas foredrag: "Det praktiske arbejde i hospitalsfysik"

19.15 - 19.30 Tid til spørgsmål

19.30 - 19.45 Præsentation af vores andre fysik-tilbud for gymnasieelever.

19.45 - 20.00 Evaluering og tak for i aftenTilmelding af din klasse, gruppe eller individuelt sker ved at skrive til Mette Als Kristensen (

meals@sdu.dk ) med "Physics Club 3. april tilmelding" i emnefeltet. Angiv antal, gymnasium og evt. ønsker til mad (fx vegetar, allergi). Sidste tilmelding den 19. marts 2024 kl. 12:00. Vi glæder os til at se jer!Om oplægsholderne:Jonathan Gammeltoft:

Jonathan har en kandidatgrad i biofysik fra Niels Bohr Instituttet og er nu ansat som hospitalsfysiker på Odense Universitets Hospital afdelingen for kræft og strålebehandling. Udover dette er Jonathan en ivrig formidler og konsulent, der blandt andet samarbejder med DR og TV2 om at formidle naturvidenskab til offentligheden.Dana Bar-Shalom:

Dana blev læge i 2011. Hun er blevet specialiseret i kræftsygdomme og blev færdig specialist i 2023. Hun arbejder primært med strålebehandling af kræftpatienter og særligt patienter med kræft i hoved-hals området.
 1. ID:

  L-0,3

 2. Tidspunkt:
  17:00 - 20:00
 3. Ugedage:
  Onsdag
 4. Aldersgrænse:
  Nej
 5. Klassetrin:
  Ingen krav
 6. Underviser:
  Lars Kjærulff Mosgaard
 7. Antal pladser ledige:
  8
 8. Kategori:
  Science